Geslaagde Topsport Coaching

Kiki Bertens en de winnende ingreep van coach Raemon Sluiter

In november 2018 speelt Neerlands beste tennisster, Kiki Bertens, de officieuze wereldkampioenschappen tennis (WTA Finals) in Singapore. Aan dit prestigieuze toernooi doen slechts de beste 8 speelsters van de wereld mee. Het is haar allereerste deelname, dus de spanning is enorm.

Als Kiki Bertens in haar eerste wedstrijd met 6-1 en 2-1 achterstaat tegen de Duitse nummer twee van de wereld Angelique Kerber, roept ze haar coach Raemon Sluiter de baan op. Ze heeft het namelijk moeilijk bij haar debuut. Ze vindt geen opening, komt niet in haar ritme, produceert veel missers en heeft al zeven dubbele fouten geslagen.

Sluiter komt de baan op. Coachmomenten zijn toegestaan bij WTA-toernooien, in tegenstelling tot de Grand Slams. Wat volgt is zo’n anderhalve minuut fascinerende televisie. Bertens zit op een bankje, Sluiter zit gehurkt voor haar zodat hij haar recht in de ogen kan aankijken.

Het is coaching op z’n puurst: één op één, in een cruciale fase van de wedstrijd, met een speelster die achter staat en geen uitweg meer ziet.

Bij het vorige coachmoment, eind eerste set, was het advies van Sluiter nog om te „grinden”: lange vertragende rally’s spelen, met veel sliceballen, waarbij je de tegenstander veel laat slaan. En Sluiter zegt: „Ik wil je horen. Ik wil je horen als je een punt wint. Echt horen. Je moet jezelf proberen los te krijgen.”

Dat doet ze. Ze schreeuwt door het Singapore Indoor Stadium na mooie punten. Langzaam draait ze de wedstrijd vanaf 6-1 en 2-0 achter. De ingreep van Sluiter bij het tweede coachmoment – het advies om agressiever te spelen – geeft haar de vleugels die ze nodig heeft om Kerber af te troeven. Ze wint, na een bloedstollend gevecht in de derde set na zeven breaks op een rij: 1-6, 6-3 en 6-4.

Na afloop van de wedstrijd zegt coach Raemon Sluiter:

„De kunst van goede coaching is dat de speler zélf de puzzel oplost en gelooft in de tactiek. ”

Bekijk de onderstaande video.
Hier legt de hoofdrolspeelster, Kiki Bertens, nogmaals uit hoe ze de coaching heeft ervaren: